Fuga felújítás egyszerűen

Fuga felújítás egyszerűen

Idővel sajnos a csempe vagy járólap közötti fuga elkoszolódik és egy idő után már a rendszeres takarítása sem segít. Vannak olyan esetek is, amikor már a csempe vagy járólap lerakásakor szembesülünk azzal, hogy a választott fuga nem éppen a legmegfelelőbb. Ilyenkor nem szabad kétségbe esni, hiszen a megoldás: a fuga felújítás a fugát a fugatoll segítségével.

Hogyan csináljuk?

Ebben a bejegyzésünkben lépésről lépésre bemutatjuk a fuga felújítás folyamatát. A bemutatáshoz egy régi fürdőszoba csempéjének fugáját festjük át. A képen is látható, hogy a fehér csempéhez választott fehér fuga idővel elkoszolódott. Úgy döntöttünk tehát, hogy most ezen változtatunk és a fugákat feketére fogjuk festeni. Egy kis panel fürdőről van szó. Ennek a teljes átfestése nagyjából másfél órát vett igénybe.

Fuga felújítás előtt

Fuga felújítás első lépése:

A legfontosabb, hogy a fugát amennyire lehet takarítsuk meg. Járólap esetén porszívózzuk fel alaposan, csempe esetében pedig például egy szivaccsal töröljük át, majd várjuk meg, hogy megszáradjon. Ez azért fontos, mert nem szeretnénk, hogy a fugán lévő port fessük át.

Második lépés:

A következő lépés a fugatoll használata. Először rázzuk fel a tollat. Fontos, hogy ez nem egy alkoholos filc, ezért először fel kell rázni a benne levő festéket. Miután felráztuk (10-20 másodperc) pumpáljuk be a filc hegyét. A filcet helyezzük például egy karton darabra és fel-le nyomogassuk, amíg a festék el nem lepi a hegyet. Látni fogjuk ha már megfelelő mennyiségű festék került a hegybe. Ezután csak egyszerűen a fugát húzzuk át a tollal. A benne lévő festék vizes bázisú, ami azt jelenti, hogy száradás előtt nedves ronggyal le tudjuk törölni. Fontos, hogy száradás után már nem fogja oldani a víz!

Harmadik lépés:

Ha szükséges fessük át több rétegben is a fugát, megvárva a száradási időt. Fontos, hogy a festés közben folyamatosan után kell pumpálni a festéket.

Fuga felújítás után

Ehhez a projekthez a fekete fugatollat használtuk. Ugye milyen klassz lett a végeredmény?

Ha szeretnéd megvásárolni a fugatollat, KATTINTS IDE. Ha nem fugát, hanem szilikonos felületet szeretnél átfesteni használt a Szilikon felújító tollat.

Több információ a fugatollról ITT található.