Lakk spray használata

Lakk spray használata

A lakk spray különböző fajtái léteznek, amelyeket különböző felületeken használhatunk. A lakkokat 2 nagy csoportra lehet osztani:

Vizes bázisú lakkok:

Oldószeres lakkok:

Mikor használjuk a lakk spray -t?

A lakkokat általában azért használjuk, hogy megvédjük a felületet a sérüléstől és kiemeljük a színeket. A lakkokat használhatjuk már festett felületen de akár natúr fa felületre is festhetjük.

Ha natúr fa felületet festünk, akkor megfelelő lehet az oldószeres és a vizes bázisú lakk is. Azt érdemes tudni, hogy a vizes bázisú festékek és lakkok esetében is enyhén mattabb fénnyel kell számolnunk.

Ha festett felületet szeretnénk lakkozni, ezzel tartósabbá tenni, akkor tudnunk kell milyen festéket lakkozunk. Ha például a akril festéket lakkozunk, akkor használjuk a hozzá való akril lakkot. Ha nem ismerjük a festék típusát, akkor érdemes vizes bázisú lakkot választanunk, hiszen az nem tartalmaz agresszív oldószereket, így biztosan nem fogja felmarni a felületet. Szintetikus zománc lakkozása esetén mindenképpen várjuk ki a teljes száradást, amely a PintyPlus BASIC festék esetén akár 5 nap is lehet.

Mindig kell lakkot használni?

Általában a normál festékek esetén nem szükséges lakkot használni. Puhább festékek, mint például a kréta festék érdemes lakkozni a felületet, hiszen a kréta festék könnyen lekopik (éppen ez a lényege). Ha olyan felületről van szó, amely nagyobb igénybevételnek van kitéve, ott mindenképpen javasoljuk a lakkozást, így tartósabbá és ellenállóbbá tehetjük a felületet.