Mit kell tudni a festék spraykről?

Festék sprayvel festeni talán a világ egyik legegyszerűbb dolga, ám mégis jó, ha tisztában vagyunk néhány alapvető dologgal. Miért is olyan egyszerű? A festék sprays palackban 2 fő összetevő van: festék és gáz. Ahogy a flakon tetején lévő szórófejet megnyomjuk a gáz segítségével kiszabadul a festék, így szépen egyenletesen tudjuk felvinni a felületre. Fontos tudni, hogy ezekben a palackokban már jóval modernebb gázok vannak, mint sok évvel ezelőtt, ezért jóval környezetbarátabbak is. Jó tudni azt is, hogy festék spray és festék spray között is nagy különbségek vannak. Vannak amik alacsonyabb nyomásúak, közelebbről is lehet vele festeni, vannak nagyobb nyomásúak, amelyekkel kicsit távolabbról érdemes dolgozni. Éppen ezért elsőként azt javasoljuk mindenkinek, aki még nem dolgozott festék sprayvel, hogy egy karton dobozon próbálja ki a festést.

Milyen festék sprayk léteznek?

A szintetikus, alkid bázisú festék spray felületi száradása 2-3 óráig tart. Fa-, fém és műanyag felületekre javasoljuk. Ez az egyik legrugalmasabb festék. Teljes száradás után benzinálló.

Az oldószeres akril festék spray 10 percen belül szárad, bármikor újrafesthető, lakkozható. Éppen ezen tulajdonságai miatt ez a legkedveltebb festék spray típus. Használható fára, fémre, kőre, kartonra, műanyagra. Teljes száradás után mérsékelten benzinálló.

A kréta festék spray egy speciális vizes bázisú festék. Puha felületet képez, ezért könnyen visszacsiszolható, így vintage dekorációk készítésére tökéletesen használható. Visszacsiszolás nélkül egységes matt felületet képez. Javasoljuk zárásként lakk vagy wax használatát.

Az alacsony nyomású vizes bázisú matt festék spray kiválóan használható beltérben. Könnyen használható bármilyen felületen, beleértve a polisztirolt is. Matt, egységes felületet képez. Akár egészen közelről is festhetünk vele, szinte szóródás mentesen.

Az NBQ graffiti és dekorációs festék spray használható szinte bármilyen felületen. Tulajdonságai leginkább a szintetikus festék sprayhez hasonlítanak, ám ezek teljesen matt színekben elérhetőek és alacsony nyomásúak.

Milyen felületet szeretnék elérni?

MATT FELÜLET

Matt felület eléréshez használhatjuk a PintyPlus Basic szintetikus festék sprayt, a PintyPlus Evolution akril sprayt matt lakkal zárva, a PintyPlus AQUA alacsony nyomású festék sprayt és az NBQ dekorációs festék sprayt

FÉNYES FELÜLET

Fényes felület eléréshez használhatjuk a PintyPlus Basic szintetikus festék sprayt vagy a PintyPlus Evolution akril festék sprayt. A tartósabb védelem érdekében használhatunk fényes lakkot is, amely tovább növeli a festék tartósságát. A megfelelő fényesség érdekében készítsük elő a felületet, hiszen egy nedvszívó felületen sokkal mattabbnak tűnhet a festék, mint egy jól alapozott felületen, amely már nem szívja be a festéket.

VINTAGE FELÜLET

Vintage hatás eléréshez használjuk a PintyPlus Chalk finish krétafesték sprayt. A felfújás után várjuk meg a száradást (kb 15perc), majd utána nagyon finom csiszolópapírral (kb 150-es) csiszoljuk meg az éleket és azokat a részeket, ahol kopottas hatást szeretnénk elérni. A csiszolás után töröljük át nedves ronggyal a felületet, majd a további védelem érdekében használjuk waxot vagy lakkot.

Milyen felületet szeretnék festeni?

FA

Fa felület esetében bármelyik szines festék sprayt vagy lakk sprayt használhatjuk. Mivel a fa egy nedvszívó felület, ezért fontos, hogy megfelelően alapozzuk, mert ellenkező esetben a festéket túlságosan beszívhatja a fa és ezért nem lesz szép a végeredmény. Leginkább fa bútorok esetében szoktak kréta festék sprayt használni vintage stílus eléréséhez.

FÉM

Fém felület esetében a PintyPlus Evolution akril vagy a PintyPlus Basic szintetikus festék sprayt vagy az NBQ dekorációs festék sprayt javasoljuk. Fontos, hogy a korróziógátlás miatt javasolt alapozó használata, amely lehet horgany spray, cink spray vagy univerzális alapozó is.

MŰANYAG

Műanyag felület esetén szintén bármelyik festék sprayt használhatjuk, ám fontos, hogy néhány műanyag esetében nehezen tapad a festék. Ilyenkor mindenképpen javasolt műanyag alapozó vagy univerzális alapozó használata. Ezzel megnövelhetjük a tapadást, így ellenállóbb felületet kapunk.

POLISZTIROL

Polisztirol vagy hungarocell felület esetében NE használjunk oldószeres festék sprayt, mert megmarja a felületet. Ilyen felületek esetében csak vizes bázisú festék sprayket használjunk: PintyPlus Chalk finish krétafesték spray vagy PintyPlus Aqua alacsony nyomású festék spray.

EGYÉB

Általánosságban elmondható, hogy a festék spray univerzálisan használhatóak szinte bármilyen felületen. Ha nagyon fényes, “csúszós” a felület, akkor használjunk valamilyen alapozót elsőként. Puha felületek esetében (lágy műanyagok, hungarocell) használjunk vizes bázisú festék sprayt, mert az nem marja meg a felületet.

Kell-e alapozni?

IGEN

Kezeletlen felület esetében általában javasolni szoktuk a megfelelő alapozó használatát:

  • Fa, karton, OSB, üveg és egyéb nedvszívó felület:  univerzális alapozó
  • Műanyag felületek: műanyag alapozó
  • Fém felületek: horgany vagy cink spray
  • Festővászon: gesso spray
  • Speciális bútorlap: kréta festék alapozó spray

NEM

Az alábbi esetekben eltekinthetünk az alapozó használatától:

  • Már festett felületet kívánunk újra festeni
  • Csak dekorációs célból festünk
  • Speciális festékek esetében, amelyek tartalmazzák az alapozót (kovácsoltvas, háztartási javító, keréktárcsa)
  • Régi festett bútor újjáfestése krétafesték sprayvel, amelynél nem kell tartani az átvérzéstől)

Hol festenél?

KÜLTÉREN

Az ecsetes és aeroszolos festékek használata során egyaránt jól szellőztetett helységben javasolt a festés. A festék sprayk esetében ügyeljük arra, hogy lehetőleg szélcsendes helyen végezzük a fújást és a nem kívánt részeket megfelelően takarjuk le, hogy a festék permet szóródásakor csak a festendő felületet érje. Kültéren bármelyik típusú festék spray használata lehetséges.

BELTÉREN

Beltéren általában vizes-bázisú festék sprayk használatát javasoljuk. A PintyPlus AQUA alacsony nyomású festék spray esetében szinte mellészóródás nélkül tudunk festeni, így ezt a terméket kimondottan beltéri használatra ajánljuk. A PintyPlus HOME szintén kimondottan beltéri felhasználás esetén ajánlott. Természetesen az ablakokat lehetőség szerint nyissuk ki bármilyen festékkel is dolgozunk.

Szükséges-e lakkozni?

Az általunk forgalmazott festék sprayk szinte kivétel nélkül időjárásálló felületet képeznek (egyedül a króm effekt spray nem). Lakkozásra akkor van szükség, ha extra védelmet szeretnénk biztosítani a felületnek, vagy éppen egy matt felületnek selyemfényű vagy fényes befejezést szeretnénk. De milyen festékre milyen lakkot használjunk? Alapvetően minden termékünkhöz kapható lakk, ezért azt szoktuk javasolni, hogy olyan lakkot használjunk, amilyen alapot festettünk. Wax-ot beltéri bútor esetén használjunk, mert a wax természetesebb, selyemfényű hatású, de puhább felületet képez, amely nem annyira ellenálló, mint a lakk.

×